Volkswagen vlani investoval do výskumu a vývoja najviac vo svete

18.11.2013 Celý región

Brusel 18. novembra (TASR) - Nemecký automobilový koncern Volkswagen investoval vlani do výskumu a vývoja spomedzi súkromných firiem na celom svete najvyššiu sumu, presnejšie 9,5 miliardy eur. Vyplýva to z najnovších údajov Európskej únie (EÚ), ktoré dnes zverejnila agentúra DPA.

Druhé miesto v rebríčku najväčších súkromných investorov v roku 2012 obsadil so sumou 8,3 miliardy eur juhokórejský elektronický gigant Samsung.

No aj napriek prvej priečke Volkswagenu musia podľa Bruselu európske firmy urobiť viac pre to, aby udržali krok s konkurenciou v USA a Číne.

"EÚ v otázke firemných investícií do výskumu a vývoja stále zostáva za hlavnými rivalmi," upozornila eurokomisárka pre výskum a inovácie Maire Geoghegan-Quinnová.

"Napriek pozitívnym výsledkom popredných európskych firiem z kľúčových odvetví, ako je automobilový sektor, sme stále slabí čo sa týka iných technicky vyspelých sektorov, ako je biotechnológia či softvér," dodala.

Volkswagen je tiež jedinou európskou firmou, ktorá sa dostala do prvej desiatky najväčších svetových súkromných investorov, kam sa okrem nemeckého automobilového koncernu a juhokórejského Samsungu prebojovali ešte americké firmy Microsoft, Intel, Merck, Johnson & Johnson a Pfizer, švajčiarske spoločnosti Roche a Novartis a japonský výrobca áut Toyota.

Spomedzi 2000 veľkých svetových firiem, ktoré vlani investoval významné sumy do výskumu a vývoja, bola len štvrtina z EÚ.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že globálny objem investícií do výskumu a vývoja sa minulý rok zvýšil v priemere o 6,2 %. Samotná Európa minulý rok zaznamenala o niečo väčší rast týchto investícií, a to medziročne o 6,3 %. Ale aj tak zaostala za USA, kde firmy vlani investovali do výskumu a vývoja o 8,2 % viac peňazí ako v roku 2011. A najstrmšie stúpli minulý rok investície súkromného sektora do výskumu v Číne, a to o 12,2 %, zatiaľ čo firmy v Japonsku dali na výskum len o 0,4 % viac financií ako v roku 2011.

Na vlaňajšom raste európskych investícií sa najviac podieľali nemecké firmy, a to až 60 %.
 

Vyberte región